Ha nem akarsz lemaradni:

Értesülj a legfrissebb történetekről első kézből ott, ahol akarod!

BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Legfrissebb történetek:
Fordítás …. Eredeti történet: THE COLD CASE OF THE PIERCED WOMAN .... Szerző: Ronde .... Literotica;...
A mostani történetem az erotikustól a fantasy-ig terjed, benne bdsm és egyéb elemekkel. Jó...
Korábbi két történetemmel párhuzamosan fut a történet.
Fordítás …. Eredeti történet: COLD CASES AND HOT NIGHTS …. Szerző: Ronde ... Literotica; 2023<br...
Ketten különleges születésnapi ajándékot kapnak. Egy showműsor felejthetetlen zárószámmal...
Friss hozzászólások
vulipugi: Igazán minőségi történet. Érze...
2024-04-17 17:56
laci78: engem az elején elvesztett azz...
2024-04-16 13:32
sentinel: Sentinel néven visszajöttem. M...
2024-04-16 07:39
sentinel: Sentinel néven visszajöttem. M...
2024-04-16 07:38
terelek: Nem izgató, de jó kis sztori....
2024-04-15 09:09
Legnépszerűbb írások:
pff
Barbara, Kedves!<br /> A villamoson láttam meg a nevetésedet, mintha csak Te lennél, akkor...
Legnépszerűbb szerzők:

Imakönyv a padláson 3 - 1938.

Majd egy évtized telt el, mikor a püspök atya újra a régi falumba nevezett ki plébánosnak. Sajnos a méltóságos asszony előző évben már meghalt, de a kastély ura meghívott magához. 1938-at írtunk, már megváltozott körülöttünk a világ, barna és vörös örvények között egyensúlyoztunk, de a kastély, bár megérezte az asszony hiányát, és annak ura változatlanul őrizte a régi világot. Farsang ideje volt, a szalonban ültünk le.
Hosszú ideig némán néztük a havas tájat, egyikünknek sem szándékozott megtörni a csendet. Végül a kastély ura szólalt meg:
- Főtisztelendő uram, hogy halad a munkájával? Látni már az eredményét?
- Még csak nemrég kezdtem meg a szolgálatomat, méltóságos uram. Tíz évvel ezelőtt még mintha mások jártak volna a templomba: inkább az öregek és a gyerekek, a középkorúak csak kötelességből, illemből. Most már a fiatalabbak is járnak.
- És nem örül ennek? – Nézett rám csodálkozva.
- Nem. Pártegyenruhában érkeznek, pártjelvények vannak rajtuk. Érezni, hogy nem azért jönnek, mert Istennel szeretnének lenni, hanem azért, mert a vezér, valamelyik zsebführer, rájuk parancsolt, hogy így nyerjék meg maguknak a falusiakat. Azt hiszem, ez még rosszabb, mint a köztársaságiak és a kommunisták vallásüldözése: azokat a szavakat, eszméket használják, amiben én is hiszek: Isten, haza, de kiforgatják ezeknek az értelmét. Amik nekem célok, nekik csak eszköz valamilyen sötét tervükhöz.
- Emlékszik, főtisztelendő uram? Tíz évvel ezelőtt ettől féltem én is. A nép az ereje tudatára ébred, de nem építeni, rombolni fog. Pár hete az ország tele volt szórólapokkal: „1938 a miénk!”. És tudom, hogy ebben a „mi”-ben se ön, se én nem vagyok benne. Csak ők. A nép, ahogy magukat nevezik, ami mögé bújnak.
- Csak Isten tudja, mit fog hozni ez az év. Szeretném hinni, hogy az év legfontosabb eseménye az Eucharisztikus Világkongresszus lesz, de én is félek, hogy valami gonosz készülődik. Ma Európa arra megy, amerre Hitler úr vezeti. Magyarország túl kicsi ahhoz, hogy katonailag vagy gazdaságilag ellenálljunk nekik. Csak az eszméinkben bízhatunk. A kereszténységben, a barna és a vörös tenger között, árván.
- A kereszténység, amit régebben meghaladottnak minősítettünk, most pedig hivatalos ideológiává tettünk. Tudja, úgy gondolom, hogy mi mindketten bűnösök vagyunk.
- Bűnösök, méltóságos uram?
- Igen. Talán nem személy szerint Ön vagy én, bár talán, ha nem is szóval, cselekedettel, de mulasztással mind a ketten vétkeztünk. Én nemes vagyok, az úri osztály tagja. Fiatalabb koromban hittem abban, hogy az ósdi eszméket el kell vetni, hogy egy liberális országot kell építenünk, aminek az alapja a szabad polgár. Hogy nem kell olyan vezéreszméket adni az embereknek, mint a hazafiság vagy a kereszténység, hanem rájuk kell bízni a döntést. Mi meggyengültünk, az ellenségeink viszont békében megerősödtek. És ez az úgymond liberalizmus, amit a többiek gyengeségnek tartottak, vezetett el a nagy háborúhoz, a forradalmakhoz és Trianonhoz.
- Én pap vagyok. Az én bűnöm az, hogy hagytam, hogy ideológia legyen azokból az eszmékből, amiket ön fiatalkorában megtagadott? – próbáltam megérteni a kastély utolsó urát.
- Igen. Az országot megcsonkították, de kaptunk egy esélyt a sorstól, hogy ebben a maradékban egy jobb országot építsünk fel. Nem sikerült. Ahelyett, hogy továbbléptünk volna, a múltba révedtünk, a liberalizmus előtti időkbe. Belefulladunk a neobarokk pompába.
- Én más úton járok. Én abban hiszek, hogy ha tudást és jólétet adunk az embereknek a hit mellett, egy virágzó ország születik.
- Nem érzi, hogy ön ugyanabba a tévedésbe esik, mint én fiatalkoromban? Csak éppen más eszme árnyékában?
- Isten él. Nem tudok mást mondani. Csak azt, hogy Jézus Krisztus nem egy eszme, ami hol divatba jön, hol kimegy abból, hanem egy élő isteni személy. Örök. Azt mondta: „Én veletek maradok a világ végezetéig”.
- Nem akarom bántani az ön hitét, azért sem, mert hamarosan már lejár az én időm is és szeretnék Istennel megbékélni halálom előtt, de hadd tegyem fel a kérdést: ha Isten örök is, a kereszténység, mint tömegegyház is az-e?
- Ezért élek, ezért lettem pap. Hogy a krisztusi üzenetet minden emberhez elvigyem. – Próbáltam ellenkezni.
- Látja, itt ülünk ketten egy kastélyban, ami hamarosan idegenek kezére kerül, és olyan eszmékről vitatkozunk, amiket pusztulásra szánt a történelem, ahogy minket is. Ön katolikus pap, nem lesznek gyermekei, az én házasságom is terméketlen volt. Az én eszmémet, a liberalizmust a nagy háború ítélte halálra, a kereszténységet pedig az elkövetkező évek fogják elpusztítani. Még nem tudom, hogy a vörös vagy a barna szín képviselői lesznek-e erősebbek, de hamarosan háború kezdődik, minden korábbinál pusztítóbb háború, s a kettő közül az erősebb, a kegyetlenebb lesz a győztes. Csak a mesékben győz az igazság. A valódi életben ennek nem osztottak lapot. Szerencsés vagyok, hogy én már nem élem meg.
- Én hiszek abban, hogy ami jó és igaz, az örök. Igaz, hogy nincsenek gyerekeim, de vannak híveim, akik akkor is tovább viszik a hitet, amikor én már nem leszek. Krisztus Egyháza majdnem kétezer év óta áll fenn, s fenn fog állni az idők végezetéig.
- Önnel ezt a hite vagy az esze mondatja? – kérdezte, s ebben a pillanatban úgy éreztem, mintha ő lenne a Kísértő, aki saját legbenső félelmeimet fogalmazza meg.
- Azt hiszem, apáink hite halálra ítéltetett. Még él a nagyszülők nemzedéke, akiknek a világ rendjéhez hozzátartozott, hogy van a föld, a ház, az állatok, a termés, valahol lent, fent az Isten és a király, a kettő között meg a kastély és a plébánia. De néhány évtized és kihalnak, jól tudom, s nem lesz, aki hasonló hittel a helyükre lépne. Jön egy új nemzedék, aki kérdéseket tesz fel: miért kell ilyennek lennie a világnak? Mi az, ami örök és mi az, ami múlandó benne? Igazat kell adnom önnek, hatalmas tűzözön közelít a világ felé. Azonban, ha ennek az új nemzedéknek igaz válaszokat tudunk adni, akkor lesz majd, aki átvigye a hitet a világba, vagy inkább abba, ami megmarad a világból. – próbáltam ellenkezni vele.
- Csodálom az ön hitét, atyám. – Nem kerülte el a figyelmemet, hogy amióta ismertük egymást, most először szólított így, a szertartásos „főtisztelendő úr” helyett. – Talán azért tudom mégis megérteni, mert valamikor bennem is hasonló hit élt, csak másban. Tudja, a méltóságos asszony… Julianna. Nem lehetett gyerekünk. Ez engem is nagyon bántott… - Egy pillanatra elhallgatott. – De őt teljesen elemésztette. A Trianon utáni években szembe kellett néznem ezzel: hogy se a hazámnak, se a családomnak nincs jövője. És akkor úgy éreztem, valamit tennem kell. Mindegy, hogy mit, csak ne maradjak tétlen. És akkor építkezni kezdtem. Nem azért, mintha nem lett volna elég szép vagy nagy a kastély. Nem. Azért, hogy a feleségemnek, a népemnek megmutassam, hogy igenis, mindig érdemes, mindig kell küzdeni, építeni, még akkor is, ha nincs remény.
- És megértették?
- Nem. Hiába lett szebb, hiába csináltattam egy borospincét is hozzá, halott maradt a kastély. A feleségem nem mosolyodott el, az idegenek meg kivagyinak, hazafiatlannak tartottak, hogy a tragédia idején is csak a pompára tudok gondolni. Megvádoltak, hogy háborús nyerészkedő vagyok, aki mások halálából csinált pénzt... Hittem, hinni akartam, de semmit sem értem el. Most már lemondtam mindenről. Csak a halált várom. Ha szerencsém van, korábban halok meg, mintsem még a nyomai is eltűnjenek annak a világnak, amiben születtem. Amiben hittem.
Örülök, hogy eljött hozzám. Tudja a feleségem nagyon tisztelte önt, pedig talán ha egyszer beszélgettek.
- Igen, a méltóságos asszony nagyon finom lelkű hölgy volt... – Emlékeztem. – Azt hiszem, ő megtalálta a hitét. Amikor itt voltam, megmutatta nekem az imakönyvét.
- Valóban? – Kérdezte hirtelen támad érdeklődéssel. – Azt hittem, csak én tudok erről a könyvről.
- Amikor a kezembe adta, éreztem, hogy a lelke legtitkosabb rekeszét nyitja meg előttem. Ő megtalálta arra a kérdésre a választ, amiről egész délután beszélgettünk. A hit. Talán igaza van és a kastélynak hamarosan újabb ura lesz, akinek ez nem lesz más, csak néhány kő és fal. Talán az én munkám is terméketlen, az emberek elfelejtenek, nem lesz tündérkert ez a föld, a templom kiüresedik... De az ő imái megmaradnak.
- Elszálltak a szavak... És az imakönyvet azóta sem nyitotta ki senki sem.
- Erre a kérdésre csak az idő fogja megadni a választ, vagy ahogy én gondolom, Isten.
- Az idő... – Gondolkodott el. – Akkor én ezt a választ nem fogom megtudni. Kér még egy kávét? – Bólintottam és ő csengetett, mire belépett a komornyik. Nem tudom miért, de valahogy rossz érzés fogott el, amikor ránéztem. A szeme sarkában rosszat sejtető mosoly bujkált...
Folytatások
2268
Ennyi év alatt eggyé váltam a faluval, a népével. Közöttük lehetnek ártatlanok, hisz nem mindenki volt ott, de én nem lehetek az. Én nem tudtam megmutatni nekik a hit világát. Én nem tudtam nekik olyan életet adni, ami ellen nem kell lázadniuk. Az én Istenem nem védte meg őket, amikor a vörösök bevonultak.
2096
...amikor utat nyitottak a gyűlöletüknek, azt nem parancsra tették, hanem önként. Lelkesen. Amikor elindultak a kastély felé, hogy kifosszák, megpróbáltam eléjük állni, de ahogy közeledtek felém, megijedtem. A hang a torkomon akadt, lebénult a testem. Csak álltam, hagytam, hogy szó nélkül kikerüljenek és menjenek pusztító útjukra. Megéreztem, hogy évszázados gyűlölet munkál bennük, nincs se ember, se Isten, aki meg tudná őket állítani. Ebben a pillanatban értettem meg a Sans-culotte-tok...
2116
A templom olyan volt, mint a vidéki templomok általában, aki egyet megérzett, már ismerős mindegyikben. Öreg, időtlenség illat, keményre vasalt ministránsruhák, megszentelt paraszt barokk bútorok, a márvány szenteltvíztartó oldalán kikristályosodott só szemcsék. A sekrestye közepén sötétre barnult feszület, alatta a pápa és a püspök képe.
Előző részek
2108
...egy olyan világban nőtt fel, ahol a dolgoknak évezredes rendje volt: az úr úr, a paraszt paraszt, s a pap dolga volt, hogy vigaszt nyújtson az embereknek és őrizze a rendet. Mert minden, ami eltér ettől a rendtől, a forradalom, a kommün, az csak rossz lehet. Valahol igaza is volt. Mert lehet, hogy a régi világ nem volt tökéletes, de legalább biztonságot adott. És a falu kisvilágát ez az idős pap tartotta egybe. Nem erőszakkal, finom szeretettel. Elég volt, hogy egy öregembernek előre...
2141
Én nem a bűnről beszélek. A hibáról. Hogy mi a bűn, azt csak Isten tudja, ő látja a szíveket, Ő tudja, hogy ki mit milyen lélekkel tett. A hiba valahol más. Hogy lerombolunk valamit, elpusztítunk valamit, rossz útra térítünk valamit, amit emberi erővel nem lehet helyrehozni. Tudja, naponta hallgatom az emberek gyónásait, a szürke hétköznapi bűnöket, néha nagyobbakat is, de ezek a bűnök mind olyanok, amiket, ha összeszedik magukat, helyre tudnak hozni. Megcsalta a feleségét, abortusz, szeretetlenség,...
Hasonló történetek
10177
Michel a következő hullám tetejéről vette észre a sziklát. Tudta, hogy vége van. A következő pillanatban a hajó pozdorjává tört alatta, ő pedig csuklóin a szétszakadt kötéllel elsüllyedt a hullámokban. Fuldokolni kezdett, de aztán rájött, hogy kap levegőt. - Biztosan valami légbuborékba kerültem - gondolta, de ekkor meglátta ismét a női arcot. Kék szemek, gyönyörű telt ajak, hullámos haj, mely egybefolyt a tengerrel lassan az alakja is kirajzolódott. Tökéletes keblek, lapos has vékony...
4453
Szerelem volt ez az első látásra. Valami olyan, mely mindent elsöpör. Egy hurrikán, mely kitép minden fát, és ledönt minden falat. Ember ilyen erős szerelmet még soha nem érzett, mint én akkor.
Hozzászólások
AmandaAdmin ·
Kedves Felhasználók! A tortenetek csapata új társkereső oldalt indított. Ismerkedés meleg férfiaknak: WWW.BOYSXX.SITE Ismerkedés heteroszexuálisoknak: WWW.TEENSFK.SITE Ezer erotikus történetet gyűjtenek össze ott, vannak ismeretségek és kommunikáció. Meghívjuk Önt, hogy csatlakozzon. Az ingyenes regisztráció továbbra is nyitva áll

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha nem akarsz lemaradni: