Ha nem akarsz lemaradni:

Értesülj a legfrissebb történetekről első kézből ott, ahol akarod!

BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Legfrissebb történetek:
A nők bosszúja, 1. felvonás. történetnek a folytatása.
(Fantázia történet)
A történet a fantázia szüleménye, BDSM és Horror keveréke, de alapvetően a horrorba tartozik....
Lecsúsztam a fal mentén, és széttárt lábakkal csupasz fenekemmel a padlóra ültem. A fejem...
Sziasztok! Ez egy skicc, az első írásom. Szeretnék rá őszinte kritikát kapni! A történetet...
Friss hozzászólások
Dr. Stephen P. St.John: Sok gondolatom volt, de végül...
2024-03-28 20:01
Marthy: Mmm! Lányként os imádós történ...
2024-03-28 16:03
Marthy: Tökéletes ritmusú, nagyon jól...
2024-03-28 15:47
Marthy: Tökéletes ritmusú, nagyon jól...
2024-03-28 15:46
Materdoloroza: Pedig én is vártam a folytatás...
2024-03-27 22:41
Legnépszerűbb írások:
pff
Barbara, Kedves!<br /> A villamoson láttam meg a nevetésedet, mintha csak Te lennél, akkor...
Legnépszerűbb szerzők:

Éjszaka egy halott asszony ágyában 26: Egy harisnya (1968-69)

Egy nylonharisnya… még az eredeti csomagolásban. Valamikor élénk színű reklámfotó egy csábos mosolyú lánnyal, német felirat… Ismertem a nagyit: magam előtt láttam, ahogy a nyugati rokonok odaadják, kicsit zavartam mosolyoghatott, hiszen ez nem olyan ajándék, amit tisztes asszony más férfitől, mint a férje, elfogadhat. Aztán, hogy ne sértse meg a rokonokat, megköszönte, örömöt színlelt és elrakta a komódba, arra gondolva, hogy valami ünnepi alkalomra jó lesz. De az az ünnep sohasem érkezett el. Csak a halál. A harisnya, ahogy Ő is, megcsalatva várta azt a soha el nem érkező szebb napot, boldogabb időt.


Csendesen folytak az évek. Egy évre rá, hogy a templomot elkezdték felújítani, Szent István napjának éjjelén, amit már az alkotmány és az új kenyér ünnepének kellett hivatalosan nevezni, fehércsíkos tankok és harcjárművek csörömpöltek keresztül a falun: Csehszlovákiába mentek. Csapatok, mint tizenkét, vagy huszonnégy év óta, menetrend szerint, csak épp most magyarok. De most kivételesen nem vittek el senkit, nem gyilkoltak meg semmit, nem rekviráltak, nem maradtak utánuk meggyalázott nők, így a falu népe hamar napirendre tért a történtek felett. Jöttek, mentek. Ez a világ természetes rendje.
Újabb egy évre rá, Feri és Anna is elköltöztek: nem messze, csak két utcával arrébb. A fiatalok nem voltak hajlandók segítséget elfogadni tőlük, így már Kata sem dolgozott annyit, csak éppen, amennyi kell, ahhoz, hogy megéljenek, s valamit félre tudjanak rakni a rosszabb napokra. Még egy TV-t is vettek, Annáék is átjöttek megnézni a holdra szállást, s bár nem mondták ki, de a férje elővette a borosüveget és koccintottak: mégsem a vörös, hanem a fehér csillagos zászlót tűzték ki az asztronauták. Anna udvariasan eltolta a poharat; már négy és felen voltak: a fiatalasszony örömmel újságolta örömmel, hogy terhes. Katának furcsa volt a szó, az ő idejében még úgy mondták: „áldott állapotban van”, de a fiatalok, már másképpen gondolkodnak. Még aki örült is a gyereknek, az is a hivatalos „terhes” szót használta.
Kata már csak abban reménykedett, hogy mire a baba megszületik, már a templom is elkészül és szép lesz a keresztelő. Azonban, ahogy a többi álma, ez is meghiúsult. Mert a kislány áprilisi gyerek lett, a templom meg csak nyárra készült el. Egy másik, titkos álma is hamvába holt: a szíve mélyén abban reménykedett, hogy hátha a kislány is Kata lesz, hiszen a férfiak családneve fennmarad, de a nőké csak a keresztnevekben élhet tovább, de a kislánynak a Luca nevet választották a büszke szülők. Szép név ez is, gondolta magában és napirendre tért a dolog felett.
A keresztelői fotókon még az állványzat volt a háttérben, de nyárra már elbontották, kitakarították és szervezni kezdték az ünnepséget, a templom ünnepét. Még akik eleinte ódzkodtak is a munkálatoktól, elismerték, hogy szüksége volt a falunak erre. Hogy valami történjen. Mert hiába éltek egyre jobban, a háztájiból, az iskolát hiába bővítették modern panelelemekkel, a fiatalok mégsem érezték jól magukat. Elvágytak. Németországba, amiről a hazalátogatók csodákat meséltek, vagy legalább a városba, csak innen el! Valahova, ahol a műkő virágládák nem üresek és nem töredezett az aszfalt. A falu szürke volt, s minél távolabb néztek, annál színesebb és hívogatóbb volt a világ. Mégis, ezen a napon, újra élettel telt meg a falu. A pap, mert az egyházi csatornákon mindig könnyebben lehetett nyugatra üzenni, hazahívta a németországi kitelepítetteket.
Akkoriban még nem voltak panziók, nem volt divat a Zimmer Frei, mindenki rokonnál szállt meg, vagy akinek már nem maradt hozzátartozója a faluban, hát a plébánia szervezte meg, hogy szállásra találjon. Katáék Feri egyik unokatestvérét látták vendégül; nem igazi kitelepített volt, még gyerekként vitték magukkal a szülei, az oroszok elől menekülve. De rokon és Kata még régen sokat játszott vele, sokat vigyázott rá, olyan majdnem anyja volt.
Egy hétig takarított, főzött, hogy megmutassa a nyugatra szakadt falufiának, hogy nem kell lemennie a térképről, ha Istenadtára érkezik.
Péntek este érkeztek meg a vendégek. A kocsi, amivel jöttek, majd olyan hosszú volt, mint a ház utcai frontja. Józsi, mert a régi idők emlékére csak így hívták, kicsit ideges is volt, mert hiába csináltak a házhoz széles kertkaput, nem tudott beparkolni. Ezek után természetesen az utcai szobát kérte maguknak, hogy egész éjjel szemmel tarthassa autóját Az asszony, akit már kint ismert meg bizalmatlanul nézett körbe a lakásban, mint egy misszionárius első napján a leprakórházban. Legelőször közölte a gyerekekkel hogy ne nyúljanak semmihez, csak forralt vizet igyanak, maradjanak a kertben, amíg rendet csinál a lakásban. Elővett egy doboz vegyszert és mindent végigfertőtlenített, puha, illatosított WC papírt rakott a mosdóba, majd a férjének ennyit mondott:
- Sauber Schmutz…
Mintha a háziak ott sem lennének, mintha nem értenék, mit mond. Kata a szemébe nézett és csak ennyit mondott:
- Diese ist meine Heimat.*
A német nő elvörösödött, eddig nem tudatosította magában, hogy itt a vad keleten is értik, amit mond. Józsi, hogy oldja a feszültséget, elővette az ajándékokat: a férfiaknak borotvát, a nőknek harisnyát, a gyerekeknek rágógumit és Milka csokoládét. Univerzális ajándékok voltak, továbbadhatók, becserélhetők, nem kellett sokat törniük a fejüket, mit vegyenek. Kata egy pillanatra elgondolkodott. Összevetette magában, hogy ők hogyan készülődtek a vendégek fogadására, a havi kosztpénzt szinte erre a pár napra ment el, de vajon a „németeknek” ez a pár apróság, ami itt igaz, kincs, jelentett-e valamilyen érzékelhető kiadást? De rögtön el is szégyellte magát és úgy fogta kézbe a harisnyát, mintha a legelegánsabb párizsi divatházból kapott volna ruhát. Jó lesz majd valamire.
Másnap délelőtt a német gyerekek már megismerkedtek az utcabeliekkel, annak ellenére, hogy nem beszélték egymás nyelvét. Kata először azt hitte, hogy csak az a baj, hogy az istenadtaiak a svábot beszélik, a vendégek pedig a hivatalos nyelvjárást, visszaemlékezett, hogy a háborúban is tolmácsra volt szükségük, el is mosolyodott az emléken. Amikor azonban jobban odafigyelt, észrevette, hogy a falusi gyerekek csak magyarral próbálkoznak… Ebben a pillanatban döbbent rá: nem tanították meg az igazi anyanyelvükre a gyerekeket. Ha otthon svábul is beszéltek, csak „Nicht vor dem Kind”** tették ezt, a kitelepítés árnyéka ennyire rávetült egész életükre, nem merték őseik nyelvét használni. Elhatározta, a fiáék bármit is akarnak, ő megtanítja az anyanyelvére majd a kis Lucát. Mert nem szabad, hogy ne tudja, hogy a faragott kálvária feliratait ne tudja elolvasni, hogy ne ismerje a régi énekeket, amiket még az ő édesanyja énekelt régen.
Délben, ahogy minden nap felszolgálta az ebédet. Ha nem is hét, de legalább kétországra szóló lakomát csapott. Feri ezt látva meg is jegyezte, hogy gyakrabban is jöhetnének vendégek. A gyerekek és Józsi szinte rávetették magukat az ízes falatokra, az asszony, ahogy várható volt, csak ímmel-ámmal csipegetett.
Délután Kata megkérdezte Józsiékat, hogy másnap a nagymisére akarnak-e menni, vagy inkább az újabb szokás szerint tartott előestire? A férfi a feleségére nézett, majd mosolyogva, kicsit lenézőn, csak ennyit válaszolt:
- Mi már otthon nem járunk misére.
Kata nem is tudta, mi fáj jobban neki: a mondat lényege, vagy az, hogy már Németországot tekinti az otthonának. A vendég, látva hallgatását, védekezni próbált:
- De azért néha mi is meghallgatjuk a rádióban a misét, csak már a régi formákat nem tarjuk. Szép hagyományok, de nem ettől leszünk jobb emberek. Már gyónni sem járunk, elintézzünk magunkban az Úristennel. Magunkban imádkozunk.
Kata visszaemlékezett arra a kisfiúra, aki a háborús Karácsonyok egyikén pásztor volt a betlehemes játékban és nézte a férfit, akivé vált.
- Még emlékszel a régi imákra?
- Már nem. Amikor átszöktünk a nyugati zónába, a szüleimmel még jártunk templomba, de ott furcsán néztek ránk, milyen tájszólással mondjuk a Vater Unsert***, a hittanon a többi gyerek kinevetett, hogy milyen esti imákat mondok. Elfelejtettem, hogy befogadjanak. Befogadtak. Ma már jó állásom van, szép családom, saját házam. Boldog életem.
- Akkor jól jártatok végül. Mindenetek megvan.
- Igen. De a gyerekeknek meg akartam mutatni, hogy hol születtem, honnan indultam el.
- Hát látták.
- Igen. És ha jól látom, tetszik is nekik. Azt mondták, itt minden olyan érdekes, mintha egy skanzenben járnánk és még sohasem ettek ilyen finomat.
- Köszönöm.
- Én köszönöm. Nagyon fontos volt nekem, hogy a családom jól érezze magát itt.
- És jól érezték?
- Mondtam, hogy a gyerekek nagyon jól érzik magukat. Nyaggatnak, hogy jöjjünk ide vissza. – De a férfi hangja kicsit ideges volt.
- És a feleséged? – Kérdezte tovább Kata
- Ő nem annyira. Tudod… - Józsi kereste a megfelelő szót. Egy pillanatra elhallgatott, majd elmosolyodott, azzal a csintalan kisfiús mosollyal, amit Kata annyira szeretett évtizedekkel korábban. – Tudod, annyira német…
Ebben a mondatban minden benne volt: hogy hiába van ott gazdagabb élete, a szíve mélyén még mindig ide tartozik.
- Majd leírom a gyerekeidnek az imákat – ígérte meg Kata, amikor abbahagyták a nevetést.

Néhány nappal később, amikor hazaindultak, a német nő megpróbálkozott a mosollyal és búcsúzóul ezt mondta:
- Köszönünk mindent, és ha felénk jártok, nézzetek be hozzánk…
Kata alig állta meg, hogy ne nevessen fel. Elképzelte, hogy ha nagy nehezen meg is szerzik az útlevelet, a vízumot, talán még az útiköltséget is, milyen arcot vágna a német nő, ahogyan családostul, pakkostul beállítanának hozzá…

* - Micsoda disznóól
- Ez az otthonunk.
** Ne a gyerekek előtt
*** Miatyánk
Folytatások
2632
Csendben odaléptem Andihoz és kávét töltöttem a csészéjébe. Csendes kis szertartás volt; pár percre félreraktuk a munkát és beszélgettünk, elmondtuk a napi apró-cseprő ügyeket, aztán kipihenten visszaindultunk az irodába. Egyre ritkább öröm, már messzebb voltunk egymástól de ha összejön, annál szebb.
De van, ami sohasem változik: még mindig két édesítőszert rak a kávéjába, pár csepp tejjel (de nem többel, mert tűzforrón szereti), egyet kortyolt és megkérdezte:
- Mit terveztek...
2233
- Kedvesem. Válaszolj őszintén: ha nem huszonéve, hanem mondjuk egy éve találkozunk, akkor is feleségül akartál volna venni?
Lefagyott az agyam és nem tudtam válaszolni. Luca rám nézett és folytatta:
- Látod, Kedvesem… A hallgatás a válasz. Hogy nem. Már régóta tudtam, csak azt nem, hogy hogyan ébresszelek rá. Kellett hozzá ez a mai reggel. És szeretném, ha ez lenne az utolsó szó, amit mondok neked: szeretlek.
Megsimogatta az arcomat, szájon puszilt, felszállt a biciklire...
2103
A történet véget ért. Ott ültem a fészerben, az egyetlen társaságom egy összegyűrődött véres bicikli. S annak ellenére, hogy az elmúlt órákban évszázadnyi szenvedést és küszködést kellett átélnem, mintha kicsit megkönnyebbültem volna. Minden tagom ólomnehéz volt, olyan fáradt voltam, mintha évtizedek óta nem aludtam volna, de valahol a lelkem könnyű volt. Nem tudom, ismerik-e a fáradtságnak azt a fokát, amikor már nem számít se a múlt, se a jelen, csak a pillanat, az a furcsa éber álom,...
2348
Egyik éjszaka arra ébredtem, hogy egyedül fekszem az ágyban. Rossz előérzetem támadt, elkezdtem keresni. A fény irányába mentem: Luca a gyerekszobában volt és Katica játékait porolgatta, rendezgette. Megálltam az ajtóban és néztem. Mosolygott, kicsit mintha dúdolt is volna, valami bugyuta altatót. Boldog volt. Odatérdeltem mellé, de észre sem vett. Szerettem volna bekerülni abba a kis világba, ahol újra ilyen boldog, megfogtam az egyik babát, hogy odanyújtsam neki. Amikor észrevett, megrázkódott,...
2543
Hálás volt a nagyapjának, hogy megtanította biciklizni a kicsit. Furcsa, máskor alig tud menni, de mintha megfiatalodott volna. Kár, hogy a dédi már nem mer biciklire ülni, akkor most hármasban mehetnének, de így is szép lesz.
A busz átgördült a falutábla előtt. Otthon volt. A szemével keresgette a dédiék utcáját. A busz azelőtt is elhalad és pár méterre van a megálló, valaki már megnyomta a leszállásjelzőt, így a helyén maradt, hogy beleshessen, hogy egy pillanattal előbb láthassa...
Előző részek
1865
A hatvanas évek vége felé kezdett normalizálódni a vallásos élet is. Megszületett a kompromisszum az Egyház és az állam között is: a papok már nem politizáltak még átvitten sem a prédikációikban, az állam meg szemet hunyt e felett a klerikál-feudo maradvány felett. Még mindig listát vezettek azokról, akik templomba jártak, de aki nem akart úgymond „karriert” csinálni, annál már nem számított. Az aktív papokat már nem vitte el a rendőrség, már nem verték meg őket, legalábbis nem mindig,...
1997
Építkezni kezdtek. Azokban az években ez mást jelentett, mint manapság: téglánként kellett összeszedni az építőanyagot, a tervek tucatáruk voltak, mintha az egyetemen azt tanították volna, hogy a jó ház az, amelyik semmiben sem különbözik az összes többitől. Hogy csak ház legyen, véletlenül se otthon. Giccses gondolat, mégis Katának álompalota volt, semmiért nem adta volna. Mintha a korábban összetöretett és szétszóratott élete épülne fel apránként.
1961
A narancs Istenadtán nem csak egy gyümölcs volt, jelkép. Régen, még a háború előtt, amikor az öregasszonyok bevitték a málnát és a ribizlit a városba, sokszor narancsot vettek visszafelé, amit a legényeknek aranyáron adtak el, ők meg a szívüknek legkedvesebb leánynak ajándékozták. Svábok voltak, dolgosak, irtóztak a felesleges pénzkidobástól, éppen ezért volt különösen nagy súlya ennek az egynek: ezzel fejezték ki, hogy a másik mindennél fontosabb nekik.
Kata régen nagyon várta,...
1895
- A férjed bent a városban, legfeljebb néha-néha hazalátogat. A fiad, ha a te véredet örökli, lázadó lesz, nem jön haza Szentandrásról, hívogatja a város. Ha lenne még gyereketek…
- Már nem lesz. Öreg vagyok. Idén leszek harminchét. Ne higgye azt apám, hogy nem akartam. De mikor szültem volna? Alig házasodtunk meg, jött a háború és Ferinek mennie kellett. Tábori lapon nem lehet gyereket csinálni. Aztán ő hadifogságba esett, engem elvittek. Özvegyként éltem majdnem tíz évig. És most...
1791
Aznap este mindenki mámoros volt, mintha az első szerelmet élték volna újra át. Végre újra szabadok voltak, megrészegültek a szabadság elfelejtett zamatától. Több mint egy évtized után újra több lett, mint egy kötelező jelszó, a szabadság. És valami újat is megéreztek: az erőt. Hogy végre nem felülről mondják meg nekik, hogy mit kell tenni, hanem ők maguk érték el ezt a szabadságot. Hogy nem arra vártak, hogy a Wermacht jöjjön a csodafegyverekkel, a baráti nagyhatalmak, az USA vagy bárki...
Hasonló történetek
4695
Eva letette a kagylót, majd kiment a fürdőbe és megmosta az arcát. Aztán leült a hálószobába vezető lépcsőre.
- Legalább egy üveg konyakot hagyhattál volna nekem! - gondolta. Nem gyújtott villanyt, csak ült ott fáradtan, és az agya teljesen üres vol...
4228
A repülőút kellemes volt és Cooper két óra múlva már a washingtoni lakásban volt. Ez nem volt olyan előkelő, mint a New Yorki, de azért nagyon otthonosan volt berendezve. Kapus sem volt, így Cooper simán bejutott. Gyorsan felmérte a terepet.
Hozzászólások
Andreas6 ·
Csak, hogy belekössek:
Sauber Schmutz szó szerint: tiszta kosz.
Diese ist meine Heimat: rossz nyelvtannal: ez a hazám.
Das ist unser Heim: ez az otthonunk.
Szívesen fordítok, ha kéred.
Ettől eltekintve, a történet továbbra is tetszik.
Hová lett a 25. rész?

AmandaAdmin ·
Kedves Felhasználók! A tortenetek csapata új társkereső oldalt indított. Ismerkedés meleg férfiaknak: WWW.BOYSXX.SITE Ismerkedés heteroszexuálisoknak: WWW.TEENSFK.SITE Ezer erotikus történetet gyűjtenek össze ott, vannak ismeretségek és kommunikáció. Meghívjuk Önt, hogy csatlakozzon. Az ingyenes regisztráció továbbra is nyitva áll

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha nem akarsz lemaradni: