Ha nem akarsz lemaradni:

Értesülj a legfrissebb történetekről első kézből ott, ahol akarod!

BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Legfrissebb történetek:
A nők bosszúja, 1. felvonás. történetnek a folytatása.
(Fantázia történet)
A történet a fantázia szüleménye, BDSM és Horror keveréke, de alapvetően a horrorba tartozik....
Lecsúsztam a fal mentén, és széttárt lábakkal csupasz fenekemmel a padlóra ültem. A fejem...
Sziasztok! Ez egy skicc, az első írásom. Szeretnék rá őszinte kritikát kapni! A történetet...
Friss hozzászólások
Dr. Stephen P. St.John: Sok gondolatom volt, de végül...
2024-03-28 20:01
Marthy: Mmm! Lányként os imádós történ...
2024-03-28 16:03
Marthy: Tökéletes ritmusú, nagyon jól...
2024-03-28 15:47
Marthy: Tökéletes ritmusú, nagyon jól...
2024-03-28 15:46
Materdoloroza: Pedig én is vártam a folytatás...
2024-03-27 22:41
Legnépszerűbb írások:
pff
Barbara, Kedves!<br /> A villamoson láttam meg a nevetésedet, mintha csak Te lennél, akkor...
Legnépszerűbb szerzők:

Éjszaka egy halott asszony ágyában 23: Karácsonyi sütemény (1963

Ahogy a misszálét visszaraktam a polcra, kis papírlapok esetek ki belőle… Egy diós sütemény receptje, egy képeslap a templom belsejéről... Még régen, sokat ettem ebben a házban a nagyi híres sütijéből, ha téli estéken megérkeztünk, mindig ennek illata fogadott minket. Otthon illat volt ez, még melegen faltuk fel az első szeleteket… De AZ után, már soha nem sütötte. Azt hiszem, akkor már mi sem bírtunk volna enni belőle. Túl sok emléket idézett fel.
Hirtelen újra a számban éreztem az ízét, úgy, ahogy akkor, tisztán minden rárakódott emléktől, fájdalomtól…
Másnak talán furcsa volt, hogy a misszáléban* tartsa valaki a receptet, de aki a nagyit ismerte, nem furcsállta ezt: neki a sütés-főzés, a házimunka a legszentebb dolgok közé tartozott. Az a típusú asszony volt, aki talán egyszer sem mondja senkinek sem, hogy szereti, de a főzéssel mindent ezerszeresen megpróbál elmondani…



Apja halála után keserű évek következtek. Bérletről bérletre, rokontól-rokonhoz vándorolt. A férje udvariasan minden hétvégén megjelent, a fia minden éjjel hazajött, megvacsorázott, kedvesen mondott pár szót és lefeküdt, mert reggel korán kellett a városba indulnia.
Kata lassan géppé vált. Azok alatt a hónapok alatt, amíg apja haldoklott, élőhalott volt, rettegett attól, hogy magára hagyja, hogy eltűnik az a világ, az a rend, amit képvisel az életében. Hogy ha meghal, nem lesz több igazság, mérce a világon. Hogy azt a világot, amiben gyermekkorában élt, amiben gyermekkorában hitt, már csak ő képviseli. És vele együtt majd ez is elmúlik. Már sohasem fogja megtudni a titkot, az élet a titkát, hogy miért érdemes élni, hogy mi végre van a világon. Minden nap rettegett, nem azzal a köznapi remegéssel, amivel az ember a szeretett személy halálától fél, hanem azzal, amivel egy hívő istene halálától szorong.
Mégis, azon a május elsején, amikor a halál eljött hozzájuk, szégyellte, de megkönnyebbült. Mintha megszabadult volna, mintha már nem kellett volna annak a rendnek megfelelnie, amit az apja jelentett. Bármit megtehetett, már nem kötötték a holt szabályok. Ha akart volna, el is válhatott volna a férjétől, de ugyan minek? A házasságuk így is, úgy is, halott, minek még papírt is szereznie róla?
Megváltozott az élete. Szabadabb lett és szürkébb. Eltűntek az ünnepek, az olyan apróságok is, mint hogy este beköszönjön az apjának. Most már bántotta a lelkiismeret, hogy amikor fáradt volt, sokszor csak terhes kötelesség volt ez a pár perc, amit kötelességből letudott.
Újra varrni kezdett, a maszekolás már nem tiltott, hanem tűrt tevékenység volt, éjszakánként néhány órát aludt csak: a tű és a cérna jobban fizetett, mint a föld. Egy ideig még figyelt arra, hogy hétvégéken, amikor férje hazajön, jó feleség legyen, tiszta lakás, finom ebéd várja, pár óra beszélgetés, de egy idő után ez is kikopott. A férje ha Istenadtán is tartózkodott, alig volt otthon, rokonokhoz, barátokhoz járt, ha ebédre hazajött egykedvűen felfalta az ételt, utána lefeküdt, és ennyi. Hónapok teltek el anélkül, hogy beszélgettek volna, vagy együtt lettek volna, mint férj és feleség. Magában azzal védte a férfit, hogy fáradt, szüksége van a pihenésre, félt magának bevallani, hogy valójában neki sem hiányzik egyik sem. Egy éjszaka a férfi álmában hozzábújt átkarolta és azt suttogta: „szeretlek”, de a nő tudta, hogy ez a szó nem neki szólt. Ellökte magától és a következő hétvégén már külön ágyban aludtak.
Lassan már nem számított a vasárnap sem, ugyanolyan volt, mint a többi nap, nem főzött ünnepi ebédet, ha a férje a szobában volt, ugyanúgy csak a munkára figyelt. A Karácsonyok varázsa is eltűnt, Szenteste már nem fát díszített, hanem dolgozott, hogy a többi asszony új ruhában parádézhasson az éjféli misén. Géppé vált: éjjel-nappal dolgozott, gyakran még be sem fűtött a szobában, sokszor csak üres kenyeret vacsorázott… Minden fillért félretett, éveken keresztül csak a betétkönyvet nézegette, a gyarapodó számokat. Neki ez volt a politika.
Gyűlölte a férfiakat és a politikát. Gyűlölte az erőltetett reményt, hogy Kádár már az oroszoknak is sok, hogy az ENSZ-ben napirenden van a magyar-kérdés, hogy Kennedy nem hagyja… Kata gyűlölte ezeket a paraszt-filozófusokat, akik mindig biztos bennfentes forrásokra hivatkoztak. Belefáradt a nagy reményekbe, elhatározta, hogy megteremt egy külön kis világot, ahol, ha szabadok nem is, de boldogok lehetnek. Ezt a világot akarta megvásárolni a takarékbetétben gyűjtött pénzén.
Furcsamódon, amikor a rendszer elkezdett megszelídülni, 1963-ban, az addigi lázadok, suttogók megtörtek. Mindenki örült, hogy a politikai foglyok kiszabadultak az ENSZ amnesztiával, de a tudat, hogy végül is levették a napirendről Magyarország ügyét a világszervezetben, világossá tette, hogy a világ lemondott róluk. Ráadásul a kádárizmus, az úgy nevezett kompromisszumok művészete lassan kezdte megteremni a gyümölcseit, egy lehelettel élhetőbb, elviselhetőbb lett az élet. Egyre többen léptek be a pártba, többé-kevésbé önként egyre többen lettek szövetkezeti tagok. Mert széllel szemben nem lehet…
Zűrzavaros, ellentmondásos év volt ’63, de lassan véget ért. Eljött a Karácsony és Kata elhatározta, hogy annyi év után, végre igazi ünnepet teremt.
Szépítkezett, új ruhát varrt magának, úgy kitakarította a szobát, mint még sohasem, ünnepi vacsorát főzött, olyan diós süteményt készített, amit még régen az édesanyja és így várta a Szentestét. A szobájukban feldíszített egy fenyőágat, pár dísz, csak az ünnep kedvéért, alá rakott egy aranyozott szentképet. Még kislánykorában kapta, akkor nagyon tetszettek neki Szűz Mária finom vonásai. Felnőttkorában már túl negédesnek tartotta, félrerakta az imakönyvébe, ezen az estén mégis elővette és a faág alá rakta.
Az előeste első fele csendesen telt. Valóban csendes éj volt, de ez a csend nem a templomok, hanem a temetők csendje volt. A férfiak, a férje és a fia, udvariasan kibontották az ajándékokat, megköszönték, szintén udvariasan, de nem vették a fáradtságot, hogy mosolyt erőltessenek az arcukra. Eldörmögtek egy karácsonyi dalt, csak magyarul, mert a falnak is füle van, nem kell, hogy reakciósoknak tűnjenek, azzal, hogy a régi sváb dalokat éneklik, majd leültek vacsorázni. Utána a férfiak beszélgettek, Kata mosogatott, de közben a lelke mélyén boldog volt: még volt egy ajándéka, amit a férjének kettesben akart csak átadni. És tudta, hogy annak örülni fog.
Éjfél felé felvették kabátjaikat, elmentek a templomba, megnézni a betlehemes játékot és részt venni a Szentmisén. Ezen az éjszakán a faluból mindenki odatartott, még azok is, akik évközben nem mertek elmenni, akik féltek a besúgóktól – ezek változatlanul álltak a fák mögött és jegyzetelték, kiket láttak belépni a templomkapun. Mert hiába is mondta Kádár vagy két éve, hogy „Aki nincs a Magyar Népköztársaság ellen, az vele van; aki nincs az MSZMP ellen, az vele van; és aki nincs a Népfront ellen, az vele van”, a besúgórendszer változatlanul működött továbbra is. De a kicsinyhitűek, az aggodalmaskodók is bizakodtak, hogy Karácsonykor mindenki nevét mégsem lehet felírni, s talán ezen az egy napon, megenyhül a rendszer szigora.
Fekete Karácsony volt, csak a Szentmise végén kezdett szállingózni a hó. Miután mindenkinek, akinek illett, és akiket valóban szerettek, boldog ünnepeket kívántak, Kata, torkában dobogó szívvel a férjéhez fordult:
- Olyan szép az este… Nincs kedved egy kicsit sétálni, mint régen?
Meglepetésére a férfi elmosolyodott:
- Én is pont erre gondoltam.
Szótlanul lépdeltek egymás mellett, ha megszólaltak, csak köszöntek az arra járóknak. Az asszony arra gondolt, de jó lenne megfogni a kezét és olyan bolondul mutatni a világnak, hogy összetartoznak, mint egykor régen. Olyan jó lenne még egyszer egy kicsit, csak pár percre fiatalnak lenni… De még így is boldog volt. Nézte a hópihéket, a férjét az ormótlan télikabátjában és úgy érezte, jó lenne megölelnie, büszke volt arra, hogy ez a férfi, ha nem is él vele, de valahol mégis az övé, hogy összetartoznak. Nem szólt hozzá, nem fogta meg a kezét, nem ölelte meg, az arcát a hószemcsék karcolták, mégis boldog volt. Nem kellett megszólalnia, mindketten ugyanarra mentek: a kálvária felé, ahol azon a csodálatos Szent István napján szerelmet vallott neki az a félénk fiú… Mennyi minden is történt azóta…
Az utca végén, a domb lábánál egy pillanatra megálltak és a Feri megkérdezte:
- Felmenjünk, vagy fáradt vagy?
- Menjünk. Szép lehet most a falu. Emlékszel? – Mosolyodott el az asszony.
- Emlékszem. Akkor még hittünk benne…
- Miben?
A férfi válasz helyett másról kezdett beszélni.
- Feri elmondta, hogy szeretne megházasodni.
- Tudom, ne felejtsd el, hogy én vele élek. – Nyomta meg alig hallhatóan az „én” szócskát a nő – Ismerem a lányt, rendes család, boldogok lesznek.
- Csak aggódik, hogy hogyan fognak megélni. És hol. A lány családja befogadná őket. Azt kérdezte, mi a véleményem erről.
- Nem szül jó vért, ha a férfi megy az asszony házába. Ott sohasem lehet a maga ura. Jobb lenne nekik velünk.
- Velünk? Ha lenne saját házunk. Ha a testvéreid nem utáltak volna ki minket az apád házából, minden más lenne. – Feri hangjában egy csepp szemrehányást lehetett érezni.
- Akkor sem élnél velünk.
- Akkor talán igen. Ha lenne otthonunk, ahová érdemes hazamenni. De ennél a nyomornál még a város is jobb.
Lassan felértek a kálvária tetejére, a falu fölé, amit a férfi csak „nyomor”-nak nevezett. Az asszony a férfi szemébe nézett:
- El akarsz hagyni minket? Már nem szeretsz?
A férfi lehajtotta a fejét és hallgatott. Kata úgy érezte, mindent tud:
- Értem. Van valakid a városban. Megértem.
Ebben a pillanatban olyan történt, amire legvadabb álmában sem gondolt volna: a férfi megragadta a két karjánál és megrázta:
- A fenét! – Kata még sohasem hallott tőle ilyen dühkitörést.
- Szeretlek, de megfulladok az itthoni nyomorban! Megfulladok, hogy itt házról házra kell költöznünk, hogy egy szobában élünk, hogy legfeljebb egy saját lavórunk van, semmi több! Hogy a többiek szemében egy csóró vagyok, aki semmire sem vitte az életben, egy semmirekellő, látom a lesajnálást a szemükben. Ezt gyűlölöm Istenadtán, ez elől menekülök, nem előled.
Ne haragudj rám kérlek. Szeretlek. Nem így akartam odaadni, de hoztam neked valamit.
A férfi a zsebébe nyúlt és egy újságpapírba csomagolt valamit nyomott az asszony kezébe és a szemébe nézett:
- Boldog Karácsonyt, Kata! – és szájon puszilta, kitudja, hány év óta először.
A nő dermedt ujjaival kibontotta a papírt. Egy narancs volt benne.
A férje, most már mosolyogva ennyit mondott:
- Nem tudd meg, hogyan szereztem…
Régi emlékek rémlettek fel… A narancs Istenadtán nem csak egy gyümölcs volt, jelkép. Régen, még a háború előtt, amikor az öregasszonyok bevitték a málnát és a ribizlit a városba, sokszor narancsot vettek visszafelé, amit a legényeknek aranyáron adtak el, ők meg a szívüknek legkedvesebb leánynak ajándékozták. Svábok voltak, dolgosak, irtóztak a felesleges pénzkidobástól, éppen ezért volt különösen nagy súlya ennek az egynek: ezzel fejezték ki, hogy a másik mindennél fontosabb nekik.
Kata régen nagyon várta, hogy egyszer Feri is vesz neki narancsot, de sohasem kapott. Nagyon szerette volna, úgy érezte, ha nem kapja meg, nem is igazán szerelmesek. Kamaszos ravaszsággal sokszor szóbahozta, hogy a Mari is, az Anna is kapott már narancsot leendő párjától, de az ő komoly embere, mindig lehurrogta, hogy ez csak fölös pénzkidobás, nem azért dolgoznak keményen az apjával, hogy ilyen bolondságokra szórja el. Jól jön majd az a pénz, amikor elkezdik közös életüket.
Aztán ez a közös élet igazából sohasem kezdődött el. Jött a háború, a „béke”, a „demokrácia”, a kommunizmus – és a narancs eltűnt, pedig a rádió, az újságok mind azt harsogták, hogy napról napra mindenki jobban él. Már nem is gondolt a narancsra, ez is ahhoz a világhoz tartozott, ami összeomlott, amit valahova messze sodort a folyó.
Most ott álltak a kálváriadombon, a szállingózó hóesésben, kezében a naranccsal, amire évtizedekkel korábban annyira vágyott – és nem érezte azt, amit kellett volna. A lelke mélyén megnyugodott, hogy még sincs a férjének szeretője, még mindig szereti, vagy ha mégis, akkor is őt szereti jobban. Az asszonyoknak azért van kötényük, mert az sok mindent elrejt.
Semmi szerelmes ujjongást nem érzett, amit a férfi talán elvárt volna. Visszarakta a férfi zsebébe a narancsot:
- Majd otthon megesszük… De én is hoztam valamit neked.
A kabátjából egy füzetet vett elő és a férjének adta:
- Boldog Karácsonyt!
- Mi ez?
- Egy betétkönyv. Annyi pénz van benne, hogy fel tudunk építeni egy házat. Tudod, hogy a hagyatéki rendezés után is maradt egy kis föld. Bent jártam a tanácsnál és azt mondták, lehet rá építeni. A pénz meg, ha mi is dolgozunk, elég lesz. Akarod? – Kérdezte a párját.
- Akarom.
Csendben nézték egymást és a csillagos eget. Talán nem az a hangos boldogság volt ez, amiket régen a filmekben láttak, talán csak a csendes újra egymásra találásé. A béke csendje.
- Nézd! – Szólalt meg a férfi és az égre mutatott. Méltóságteljesen egy fénylő pont kúszott át az égen. Kata először azt hitte, hullócsillag és kívánhat valamit, de nem: a fénye és a pályája állandó volt. Feri, mint magától értetődő dolgot tette hozzá: - Az Echo**. Az amcsi műhold. Eleinte azt hittük, hogy az egész űrkutatás csak mese, mint a többi, amit a rádió és az újság mond. Aztán kezdtük elhinni, hogy valóság, de mindig csak a szovjet technikáról hallottunk. Aztán Amerikában fellőtték ezt a gömböt. Persze csak a Szabad Európa számolt be róla. De a barátainkkal esténként nézegettük, és ha éppen ittunk, hát koccintottunk rá.
- Miért? – Kata okos nő volt, de nem igazán értette hogyan kapcsolódik össze a műholdas távközlés és az ő életük.
- Mert végre valami nem nekik sikerült elsőre, nem a komcsik az elsők. Az ő hatalmuk is véges. Hogy előbb utóbb nem csak ebben, hanem másban is alul fognak maradni.
- És?
- És akkor érdemes. Házat építeni. Kitartani. Mert egyszer csak el kell kotródniuk.
És a következő évben elkezdték építeni azt a házat, ahol ezt a furcsa éjszakát töltöttük. A következő Karácsonyon újra diós süteményt sütött, mint azt követően minden évben, egészen…

* Misekönyv
** Echo-1 (lat: visszhang), amerikai távközlési műhold. 1960-ban bocsátották fel. Tömege csak 76 kg. volt, de 30 m átmérőjű gömbbé fújódott fel, amit a földről szabad szemmel is jól lehetett látni. A műhold méretét jól érzékeltetik a mellette álló alakok.
Folytatások
2632
Csendben odaléptem Andihoz és kávét töltöttem a csészéjébe. Csendes kis szertartás volt; pár percre félreraktuk a munkát és beszélgettünk, elmondtuk a napi apró-cseprő ügyeket, aztán kipihenten visszaindultunk az irodába. Egyre ritkább öröm, már messzebb voltunk egymástól de ha összejön, annál szebb.
De van, ami sohasem változik: még mindig két édesítőszert rak a kávéjába, pár csepp tejjel (de nem többel, mert tűzforrón szereti), egyet kortyolt és megkérdezte:
- Mit terveztek...
2233
- Kedvesem. Válaszolj őszintén: ha nem huszonéve, hanem mondjuk egy éve találkozunk, akkor is feleségül akartál volna venni?
Lefagyott az agyam és nem tudtam válaszolni. Luca rám nézett és folytatta:
- Látod, Kedvesem… A hallgatás a válasz. Hogy nem. Már régóta tudtam, csak azt nem, hogy hogyan ébresszelek rá. Kellett hozzá ez a mai reggel. És szeretném, ha ez lenne az utolsó szó, amit mondok neked: szeretlek.
Megsimogatta az arcomat, szájon puszilt, felszállt a biciklire...
2103
A történet véget ért. Ott ültem a fészerben, az egyetlen társaságom egy összegyűrődött véres bicikli. S annak ellenére, hogy az elmúlt órákban évszázadnyi szenvedést és küszködést kellett átélnem, mintha kicsit megkönnyebbültem volna. Minden tagom ólomnehéz volt, olyan fáradt voltam, mintha évtizedek óta nem aludtam volna, de valahol a lelkem könnyű volt. Nem tudom, ismerik-e a fáradtságnak azt a fokát, amikor már nem számít se a múlt, se a jelen, csak a pillanat, az a furcsa éber álom,...
2348
Egyik éjszaka arra ébredtem, hogy egyedül fekszem az ágyban. Rossz előérzetem támadt, elkezdtem keresni. A fény irányába mentem: Luca a gyerekszobában volt és Katica játékait porolgatta, rendezgette. Megálltam az ajtóban és néztem. Mosolygott, kicsit mintha dúdolt is volna, valami bugyuta altatót. Boldog volt. Odatérdeltem mellé, de észre sem vett. Szerettem volna bekerülni abba a kis világba, ahol újra ilyen boldog, megfogtam az egyik babát, hogy odanyújtsam neki. Amikor észrevett, megrázkódott,...
2543
Hálás volt a nagyapjának, hogy megtanította biciklizni a kicsit. Furcsa, máskor alig tud menni, de mintha megfiatalodott volna. Kár, hogy a dédi már nem mer biciklire ülni, akkor most hármasban mehetnének, de így is szép lesz.
A busz átgördült a falutábla előtt. Otthon volt. A szemével keresgette a dédiék utcáját. A busz azelőtt is elhalad és pár méterre van a megálló, valaki már megnyomta a leszállásjelzőt, így a helyén maradt, hogy beleshessen, hogy egy pillanattal előbb láthassa...
Előző részek
1895
- A férjed bent a városban, legfeljebb néha-néha hazalátogat. A fiad, ha a te véredet örökli, lázadó lesz, nem jön haza Szentandrásról, hívogatja a város. Ha lenne még gyereketek…
- Már nem lesz. Öreg vagyok. Idén leszek harminchét. Ne higgye azt apám, hogy nem akartam. De mikor szültem volna? Alig házasodtunk meg, jött a háború és Ferinek mennie kellett. Tábori lapon nem lehet gyereket csinálni. Aztán ő hadifogságba esett, engem elvittek. Özvegyként éltem majdnem tíz évig. És most...
1790
Aznap este mindenki mámoros volt, mintha az első szerelmet élték volna újra át. Végre újra szabadok voltak, megrészegültek a szabadság elfelejtett zamatától. Több mint egy évtized után újra több lett, mint egy kötelező jelszó, a szabadság. És valami újat is megéreztek: az erőt. Hogy végre nem felülről mondják meg nekik, hogy mit kell tenni, hanem ők maguk érték el ezt a szabadságot. Hogy nem arra vártak, hogy a Wermacht jöjjön a csodafegyverekkel, a baráti nagyhatalmak, az USA vagy bárki...
2127
Szombat este mindig ünnepi vacsorával várta, kitakarított, hogy a férfinak ünnep legyen hazaérnie. Lassan kialakult a szombati „liturgia”: este megérkezett, megvacsorázott, udvariasan mindig megköszönte, rokonokat, ismerősöket látogatott, este pár szót beszéltek és jött az ágy. És minden szombat este megtörtént az, ami évszázadok óta az asszonynak kötelesség, a férfinak pedig jog. Kata ezekért a pár perces együttlétekért is hálás volt; behunyta a szemét és szerelmet képzelt bele, örült,...
2086
Kata lefekvés előtt hosszan fésülte a haját, felvette a régi hálóingét, amit a férje annyira szeretett, s amit, mint szent ereklyét őrzött. S közben azon aggódott, hogy nőként tud-e eleget adni a férjének, hiszen már majdnem egy évtizede nem volt férfival… Hirtelen nagyon öregnek érezte magát. Az arcát nézte: nem tudta nem meglátni a ráncokat. „Így szállt el a fiatalság”. Dúdolni kezdett, egy régi dalt még a Háborúból:
„Es geht alles vorüber,
es geht alles vorbe...”
...
2131
Abban az időben az erőszakszervezetek sem voltak mások, mint hivatalok, saját bürokráciájukba, papírhegyeikbe fulladtak bele, csak éppen fazekak helyett hullákat és ítéleteket gyártottak. Mindeközben nevetséges aprólékossággal próbálták meg fenntartani a törvényesség látszatát: addig verték a tanúkat, amíg össze nem gyűlt a kellő számú vallomás, ha bizonyíték kellett, gondosan hamisították, s mindig volt szakértő, aki azokat hitelesítette.
Katának is ez volt a szerencséje; bár mindenki...
Hasonló történetek
6104
Kedves Olvasó! Ezt a regényemet 1999-ben írtam. Azóta Saddam Hussein hatalma megdolt. Sajnos nem olyan kevés vérrel, mint ahogy az ebben a regényben történt.

Kedves Olvasók!
Fogadjátok sok szeretettel Letíciától ezt a folytatásos regényt, mely 42 részes lesz!
Jó olvasást! Anita, anita@mellesleg.hu
4603
Ezután jelentéseket kellett olvasnia és kiszúrni az árulókat. Sok kettős ügynököt lebuktatott, többek között azt a nagy medvét is, aki költöztette. Teljesen nem lehetett rábizonyítani, hogy kettős ügynök, de azon túl csak apró - seprő ügyeket bíztak rá...
Hozzászólások
Pusheen ·
Szép és reményteljes rész volt. Tetszett! :)

Rozványi Dávid ·
köszönöm! (piruló arcocska)

AmandaAdmin ·
Kedves Felhasználók! A tortenetek csapata új társkereső oldalt indított. Ismerkedés meleg férfiaknak: WWW.BOYSXX.SITE Ismerkedés heteroszexuálisoknak: WWW.TEENSFK.SITE Ezer erotikus történetet gyűjtenek össze ott, vannak ismeretségek és kommunikáció. Meghívjuk Önt, hogy csatlakozzon. Az ingyenes regisztráció továbbra is nyitva áll

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha nem akarsz lemaradni: