Ha nem akarsz lemaradni:

Értesülj a legfrissebb történetekről első kézből ott, ahol akarod!

BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Legfrissebb történetek:
Fordítás …. Eredeti történet: THE COLD CASE OF THE PIERCED WOMAN .... Szerző: Ronde .... Literotica;...
A mostani történetem az erotikustól a fantasy-ig terjed, benne bdsm és egyéb elemekkel. Jó...
Korábbi két történetemmel párhuzamosan fut a történet.
Fordítás …. Eredeti történet: COLD CASES AND HOT NIGHTS …. Szerző: Ronde ... Literotica; 2023<br...
Ketten különleges születésnapi ajándékot kapnak. Egy showműsor felejthetetlen zárószámmal...
Friss hozzászólások
Gömec: Bocsánat, hogy itt szólalok fe...
2024-04-19 14:26
vulipugi: Igazán minőségi történet. Érze...
2024-04-17 17:56
laci78: engem az elején elvesztett azz...
2024-04-16 13:32
sentinel: Sentinel néven visszajöttem. M...
2024-04-16 07:39
sentinel: Sentinel néven visszajöttem. M...
2024-04-16 07:38
Legnépszerűbb írások:
pff
Barbara, Kedves!<br /> A villamoson láttam meg a nevetésedet, mintha csak Te lennél, akkor...
Legnépszerűbb szerzők:

Éjszaka egy halott asszony ágyában 21: Misszále (1956 október)

Egy könyv volt a kezemben. Kopott fekete bőrkötés, a gerincén a felirat: „Misszále, a római misekönyv Szúnyogh Xav. Ferenc O.S.B. fordításában”. Ahogy a kezemben fogtam, éreztem a hitet, ami az évtizedek alatt átitatta. Még a régi, zsinat* előtti rítus szerint, készült, ma már nem használható. Középen nyílik ki, jobbra egy Szűz Mária szentkép, balra az ünnep megnevezése: Kapisztrán Szent János hitvalló. Olvasni kezdtem a miseszöveget:
„Deus, qui per beatum Joánnem fidéles tuos in virtúte sanctisimi nóminis Jesu de crucis inimícis triumphare fecísti…” „Isten, ki Szent János által Jézus szentséges nevében híveidet a kereszt ellenségeivel szemben győzelemre segítetted…” A latin szavak újra visszarepítettek az időben…

Azon a napon a pap, szíve szerint hosszú szentbeszédet tartott volna. Elmondta volna, hogy a Sátán nem csak a lelkek mélyén jelenik meg, hanem a világban, az istenellenes hatalmak képében is. Hogy a gonosz a világban sokkal erősebbnek látszik, mint Isten, de Ő a legreménytelenebb helyzetben is mellettünk áll, ha nem veszítjük el az erőnket, hitünket, reményünket, megszabadít. Felnézett a misekönyvből és végignézett a híveken. Még csak egy év óta szolgált itt, a városból küldték ide „száműzetésbe”, hiszen a diktatúrák lényege, hogy akit nem tudnak leuralni, attól meg kell szabadulni, de már ismerte övéit, s mint pap volt annyira léleklátó, hogy tudja, melyik írja a jelentést a Pártnak. Tudta, hogy minden egyes szavát feljegyzik, s azt is, kiben talált visszhangra. Nem teheti ki ennek a híveit. Csendben végignézett rajtuk s folytatta a szertartást. 


Az istenadtaiak megtanultak nem remélni. A nácik, a nyilasok, a demokraták, a kommunisták mind reményt ígértek nekik, sőt kötelező volt hinni az általuk kínált reményben, de ezek mind hazugságok voltak, tudták az első perctől fogva. Istenadtán, mint mindenhol, voltak egyszerű lelkek, akik úgy gondolkoztak, hogy gyerekkorukban Ferenc József, fiatalkorukban Horthy Miklós, most meg Rákosi képe van a falon, semmi sem változik, csak a keretben lévő kép. Sokáig Kata sem értette meg a különbséget, csak azt érezte, hogy ez más, ez rossz. Ahogy apja mesélte, a király képét szinte vallásos tisztelettel nézték, a kormányzóét bizalommal, Rákosiét rettegéssel. Apja egyszer azt mondta és ezen sokat gondolkozott, hogy a különbség az, hogy a királyságban a király vagy a kormányzó a rendnek a képviselője, jelképe volt, addig ’45 után az új urak, akik a képeiket kirakatták a falra, már új rendet hoztak, erőszakosan annak forrásai akartak lenni. Pedig a „rend” forrása csak örök lehet, csak Isten, minden más bálványimádás.
Az istenadtaiak megtanultak, nem remélni. Mert sokszor érkezett hozzájuk a remény, de minél szebbnek tűn elsőre a remény, annál keservesebb volt a kijózanodás. Szép remény volt a Felvidék visszatérése, de aztán újra elcsatolták, ráadásul a magyarokat elkergették, s hogy helyük legyen, elűzték a svábokat. Szép remény volt a háború vége, de a béke sokkal több áldozatot követelt, mint a hadi események. Reménykedtek Nagy Imrében, amikor Sztalin halála után hatalomra került, de aztán ő is megbukott és visszatért a Rákosi-rendszer.
1956-ot írtak és valami változott. Valami láthatatlanul, kimondatlanul, de készülődött. A beszélgetések közben már mertek kicsit őszintébbek lenni, a viccmesélések már nem „körültekintéssel” kezdődtek, az iskolában a gyerekek már néha hazafias verseket is mertek szavalni, már nem csak szocreál darabokat játszottak a színjátszó körök. Az ország Rajk László temetésére figyelt, sokan reménykedtek valami jóban, de az istenadtaiak, akik nem felejtették el, Rajk hogyan vezényelte le a kitelepítést, csak annyit mondtak titokban: „az urak dolga, hogyan ölik meg egymást, az urak dolga, hogy temetik el egymást, csak minket hagyjanak békében”. 
Az istenadtiak már megtanultak, nem remélni, de mégis ez az októberi nap más volt, mint a többi. Különös, várakozás ülte meg a falut és az országot. A tájékozottabbak tudták, hogy Pesten valami tüntetés készül, akik reggel a misén voltak, megértették a pap ki nem mondott szavait, akik kommunisták voltak, rossz előérzetük terhét titkolva nem mutatkoztak.
Senki sem tudja, hogyan tört ki a forradalom. Mert a falu népe, szótlanul hagyta, hogy átfolyjék rajta a történelem, rettegve tűrte ’19-ben a vörös terrort, szinte megkönnyebbülve vette a tiszti különítményesek érkezését, észre sem vette a német megszállást, bezárkózott, mikor a Vörös Hadsereg érkezett a faluba, melynek lakói némán, mint a birkák, vonultak a kitelepítésbe, nem vettek részt a Magyar Közösség** szervezkedésében.  Most, ezen az őszi napon, úgy döntött, hogy elég volt. Fellázad a rend ellen, amit rákényszerítettek, sorsának ura, nem pedig szolgája lesz. Senki sem tudja, ki kezdte el összehívni őket, hogy volt-e egyáltalán, aki kiadta a jelszót, „gyülekező”, egyszer csak mindenki megindult a tanácsház felé. Gyűlölet nélkül, de azzal az eltökélt szándékkal, hogy a saját kezükbe veszik a sorsukat. Istenadtán nem folyt vér, a tömegnek elég volt megjelennie, s a régi rend darabjaira hullott.
Nem volt akasztással való fenyegetés, ostrom, elég volt megjelenniük és a tanácselnököt és a pártitkárt máris leváltották. Néhány férfi fejszével, feszítővassal körbejárt a faluban és mindenhonnan lefeszegették a vörös csillagot és a többi gyűlölt jelképet.
Aznap este mindenki mámoros volt, mintha az első szerelmet élték volna újra át. Végre újra szabadok voltak, megrészegültek a szabadság elfelejtett zamatától. Több mint egy évtized után újra több lett, mint egy kötelező jelszó, a szabadság. És valami újat is megéreztek: az erőt. Hogy végre nem felülről mondják meg nekik, hogy mit kell tenni, hanem ők maguk érték el ezt a szabadságot. Hogy nem arra vártak, hogy a Wermacht jöjjön a csodafegyverekkel, a baráti nagyhatalmak, az USA vagy bárki más érkezzen meg fehérre meszelt tankjaival, hanem ők maguk szabadították fel magukat.
A kocsmákban végre újra összegyűltek az emberek, már nem számított, ki sváb, ki betelepült, leomlottak a falak, együtt ültek, hallgatták a rádiót, ami annyi idő után végre igazat mondott. Hangosan vitatkoztak, oly sok év után végre újra mertek politizálni. Hogy jó, jó a köztársaság, de az sohasem hozott jót, se 18-ban, se a háború után. Ennek védelmében vittek el mindenkit, aki másképpen mert gondolkozni. Hogy ha az oroszok végre kimennek, mást ne engedjenek be helyette, mert az nem vezet jóra. Hogy vajon a Hercegprímás mikor fog visszatérni és még mindig az ország első zászlósuraként fog-e viselkedni. Vajon Horthy is hazajön-e?
Valaki a háttérben énekelni kezdett:
„Pocakot ereszt majd újra a Hóman Bálint,
Washingtonba vasra viszik majd a Sztálint”
Néhányan csatlakoztak és harsogott Yankee Doodle dallamára írt buta versike. Valaki megjegyezte, hogy szegény Hóman is meghalt a börtönben, a Sztálint is elvitte az ördög, de épp itt az ideje, hogy pár komcsit vasra verjenek… A lámpavas talán túlzás, elég büntetés lesz nekik, ha látják a szabad és független Magyarországot.
Azokban a napokban mindenki boldog volt, kivéve Katát. Az első nap aggódott, hogy a fia, aki Szentandrásra járt gimnáziumba, haza fog-e érni. Amikor hazaért, s kiderült, hogy egy kis könyvégetésen kívül semmiben sem vett részt, nem engedte el többet, de aggódott a férjéért, hogy mi lehet vele a városban… Amikor ő is hazatért, legszívesebben rájuk zárta volna az ajtót, hogy nem, ne menjenek sehová, ők már megfizették, amivel a „hazának” tartoznak. Elég volt már a háború, a hadifogság, az államosítás, a kitelepítés, most már áldozzon más is!
Nem engedte, hogy a férje a Községi Forradalmi Bizottság munkájában részt vegyen. Elmentek a faluban tartott gyűlésekre (mint mindenki más, hiszen mindenkit nem lehet letartóztatni, ha mégis visszatérne a régi rendszer), élelmiszert küldtek a fővárosba, halottak napján a világháborús hősi emlékműnél ők is mécsest gyújtottak az elesett felkelők emlékére, tették, amit mindenki más. Kata apja egyik este előszedte a zászlót, amit még 44 októberében eldugott. Nézegette, aztán visszarakta: Majd akkor rakom ki, ha a ruszkik végleg kivonulnak…
De két napon belül a „ruszkik” helyére, akik kivonultak, csak még többen jöttek. A szabadság és a szabad akarat álma, hogy egyszer kézbe vehetik a sorsukat, véget ért. Istenadtán újra végigcsörömpöltek a ruszki tankok.
Kata apja még azon a télen ágynak esett s már nem gyógyult meg sosem.

** II. Vatikáni Zsinat (1962-1965): a Katolikus Egyház ezen a zsinaton fogalmazta újjá viszonyát a világgal, többek között a nem katolikus keresztény közösségekkel is, valamint döntöttek a nemzeti nyelvű liturgia bevezetéséről.
** titkos szervezet, mely a II. Világháború után a szovjet kivonulását és az azt követő demokratikus átmenetet akarta előkészíteni.1947-ben felszámolták, 260 tagját perbe fogták, egyik vezetőjét, Donáth Györgyöt kivégezték.
Folytatások
2649
Csendben odaléptem Andihoz és kávét töltöttem a csészéjébe. Csendes kis szertartás volt; pár percre félreraktuk a munkát és beszélgettünk, elmondtuk a napi apró-cseprő ügyeket, aztán kipihenten visszaindultunk az irodába. Egyre ritkább öröm, már messzebb voltunk egymástól de ha összejön, annál szebb.
De van, ami sohasem változik: még mindig két édesítőszert rak a kávéjába, pár csepp tejjel (de nem többel, mert tűzforrón szereti), egyet kortyolt és megkérdezte:
- Mit terveztek...
2238
- Kedvesem. Válaszolj őszintén: ha nem huszonéve, hanem mondjuk egy éve találkozunk, akkor is feleségül akartál volna venni?
Lefagyott az agyam és nem tudtam válaszolni. Luca rám nézett és folytatta:
- Látod, Kedvesem… A hallgatás a válasz. Hogy nem. Már régóta tudtam, csak azt nem, hogy hogyan ébresszelek rá. Kellett hozzá ez a mai reggel. És szeretném, ha ez lenne az utolsó szó, amit mondok neked: szeretlek.
Megsimogatta az arcomat, szájon puszilt, felszállt a biciklire...
2109
A történet véget ért. Ott ültem a fészerben, az egyetlen társaságom egy összegyűrődött véres bicikli. S annak ellenére, hogy az elmúlt órákban évszázadnyi szenvedést és küszködést kellett átélnem, mintha kicsit megkönnyebbültem volna. Minden tagom ólomnehéz volt, olyan fáradt voltam, mintha évtizedek óta nem aludtam volna, de valahol a lelkem könnyű volt. Nem tudom, ismerik-e a fáradtságnak azt a fokát, amikor már nem számít se a múlt, se a jelen, csak a pillanat, az a furcsa éber álom,...
2356
Egyik éjszaka arra ébredtem, hogy egyedül fekszem az ágyban. Rossz előérzetem támadt, elkezdtem keresni. A fény irányába mentem: Luca a gyerekszobában volt és Katica játékait porolgatta, rendezgette. Megálltam az ajtóban és néztem. Mosolygott, kicsit mintha dúdolt is volna, valami bugyuta altatót. Boldog volt. Odatérdeltem mellé, de észre sem vett. Szerettem volna bekerülni abba a kis világba, ahol újra ilyen boldog, megfogtam az egyik babát, hogy odanyújtsam neki. Amikor észrevett, megrázkódott,...
2548
Hálás volt a nagyapjának, hogy megtanította biciklizni a kicsit. Furcsa, máskor alig tud menni, de mintha megfiatalodott volna. Kár, hogy a dédi már nem mer biciklire ülni, akkor most hármasban mehetnének, de így is szép lesz.
A busz átgördült a falutábla előtt. Otthon volt. A szemével keresgette a dédiék utcáját. A busz azelőtt is elhalad és pár méterre van a megálló, valaki már megnyomta a leszállásjelzőt, így a helyén maradt, hogy beleshessen, hogy egy pillanattal előbb láthassa...
Előző részek
2133
Szombat este mindig ünnepi vacsorával várta, kitakarított, hogy a férfinak ünnep legyen hazaérnie. Lassan kialakult a szombati „liturgia”: este megérkezett, megvacsorázott, udvariasan mindig megköszönte, rokonokat, ismerősöket látogatott, este pár szót beszéltek és jött az ágy. És minden szombat este megtörtént az, ami évszázadok óta az asszonynak kötelesség, a férfinak pedig jog. Kata ezekért a pár perces együttlétekért is hálás volt; behunyta a szemét és szerelmet képzelt bele, örült,...
2092
Kata lefekvés előtt hosszan fésülte a haját, felvette a régi hálóingét, amit a férje annyira szeretett, s amit, mint szent ereklyét őrzött. S közben azon aggódott, hogy nőként tud-e eleget adni a férjének, hiszen már majdnem egy évtizede nem volt férfival… Hirtelen nagyon öregnek érezte magát. Az arcát nézte: nem tudta nem meglátni a ráncokat. „Így szállt el a fiatalság”. Dúdolni kezdett, egy régi dalt még a Háborúból:
„Es geht alles vorüber,
es geht alles vorbe...”
...
2147
Abban az időben az erőszakszervezetek sem voltak mások, mint hivatalok, saját bürokráciájukba, papírhegyeikbe fulladtak bele, csak éppen fazekak helyett hullákat és ítéleteket gyártottak. Mindeközben nevetséges aprólékossággal próbálták meg fenntartani a törvényesség látszatát: addig verték a tanúkat, amíg össze nem gyűlt a kellő számú vallomás, ha bizonyíték kellett, gondosan hamisították, s mindig volt szakértő, aki azokat hitelesítette.
Katának is ez volt a szerencséje; bár mindenki...
1925
Időnként elgondolkozott azon, hogy mi az, ami a régi életéből még megmaradt. Az a kis sváb világ, ahogyan az ősei éltek már háromszáz éve ezen a földön, semmivé foszlott. A falu színes élete elszürkült, az olvasókörök, a zenekarok feloszlottak, a kávéház bezárt, épp csak filmhíradókat vetítettek a politikai nevelés érdekében. A kulturális élet netovábbja a Szabad Nép tízperc volt reggelente, annak, akinek munkahelye volt.
2148
Még a nyilasok idejében is volt valami törvényszerűség, még akkor is, ha mutattam egy pecsétes papírt, átengedtek. Ma már csak papíron vannak törvények, semmit sem tartanak be, csak az számít, hogy az ügyintéző, akihez kerül az akta, éppen milyen kedvében van, vagy az, hogy milyen színű a párttagkönyve. És az mindig vörös.
Hasonló történetek
4707
Eva letette a kagylót, majd kiment a fürdőbe és megmosta az arcát. Aztán leült a hálószobába vezető lépcsőre.
- Legalább egy üveg konyakot hagyhattál volna nekem! - gondolta. Nem gyújtott villanyt, csak ült ott fáradtan, és az agya teljesen üres vol...
4615
Ezután jelentéseket kellett olvasnia és kiszúrni az árulókat. Sok kettős ügynököt lebuktatott, többek között azt a nagy medvét is, aki költöztette. Teljesen nem lehetett rábizonyítani, hogy kettős ügynök, de azon túl csak apró - seprő ügyeket bíztak rá...
Hozzászólások
További hozzászólások »
Andreas6 ·
Szinte folyamatosan olvasom a művet, csak nem írtam mindegyik folytatás után kommentet. Továbbra is nagyon tetszik, emellett azon töprengek, kik azok hárman, akik szintén elolvassák, utána pedig nyomják a nem tetsziket? Eddig nem jöttek rá, hogy a stílusod nem fog megváltozni - hál'Istennek! -, vagy el sem olvassák, csak piszkálódnak? És miért nem fejtik ki, hogy mi a bajuk? Valahogy sajnálom őket. Nem tudja a paraszt, mire jó a csokoládé...

Rozványi Dávid ·
Köszönöm! Mondanám én is, hogy minek a parasztnak csokoládé, de egy falun játszódó regény után még sem illik ilyet írni :D

AmandaAdmin ·
Kedves Felhasználók! A tortenetek csapata új társkereső oldalt indított. Ismerkedés meleg férfiaknak: WWW.BOYSXX.SITE Ismerkedés heteroszexuálisoknak: WWW.TEENSFK.SITE Ezer erotikus történetet gyűjtenek össze ott, vannak ismeretségek és kommunikáció. Meghívjuk Önt, hogy csatlakozzon. Az ingyenes regisztráció továbbra is nyitva áll

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha nem akarsz lemaradni: